Borsuk

Borsuk

Borsuki (Meles meles) to gatunek ssaka z rodziny łasicowatych, należących do rzędu drapieżnych z rodziny łasicowatych. Jego naturalnymi wrogami są wilki i rysie.
 
Borsuk występuje w całej Polsce. Poza Polską Borsuki występują w Europie, Azji. Zamieszkuj głównie w lasach liściastych i lasach mieszanych oraz na terenach podmokłych. Żyją w norach. Czasami borsuki zamieszkują jamę wspólnie z królikami lub innymi zwierzętami. Borsuk prowadzi życie nocne. W okresie zimowym w czasie mrozów zasypia w norze, w cieplejsze dni wychodzi w celu zdobycia pożywienia. Nieczystości z nory są na bieżąco usuwane na zewnątrz, dzięki temu jest ona cały czas czysta i pozbawiona nieprzyjemnych zapachów. Żyją w grupach złożonych z dwóch dorosłych osobników oraz kilku młodych.

Ubarwienie na grzbiecie szare, na brzuchu i kończynach czarne. Na głowie widoczne wzdłużne dwie białe pręgi. Uszy są małe. Ciało zakończone krótkim ogonem. Kończyny posiadają po 5 palców z długimi pazurami. Szczęki borsuka są silne i tak zbudowane, że nie można ich wykręcić bez złamania czaszki.
Wysokość     do 30 cm
Długość        do 90 cm
Waga             15-20 kg

Borsuk jest wszystkożerny.  Odżywia się głównie jedząc grzyby, żołędzie, ślimaki, owady, dżdżownice, młode króliki, zające, ptaki oraz ich jaja, owoce i warzywa.

Gody trwają od końca zimy do początków jesieni. Poród samicy zachodzi w miejscu specjalnie do tego przygotowanym, zazwyczaj jest to nora, w której młode pozostają przez 8 tygodni. Karmienie mlekiem kończy się po 4 miesiącach.




Działy serwisu