Dziki

Dziki

Dziki (Sus scrofa) – to duże ssaki z rodziny świniowatych. Jest to popularne zwierzę łowne, w Polsce występujące na terenie całego kraju. Poza Polską dziki spotyka się w Eurazji, Archipelagu Malajskim, północno-wschodniej Afryce. Dziki żyją w lasach liściastych i mieszanych ponieważ w lasach znajduje pokarm oraz schronienie. Dziki odgrywają istotną rolę w ekosystemach leśnych i polnych.

Dziki mają sierść czarną, brązową lub rudawą. Ciało dzika jest masywne, klatka piersiowa bardzo rozrośnięta. Głowa duża zakończona długim nosem, uszy duże, sterczące. Kończyny krótkie, umięśnione. Odyńce posiadają rozrośnięte kły górne i dolne, które się ze sobą krzyżują. Dziki mają słaby wzrok, dobry słuch i węch, potrafią biegać galopem, jednak tylko na krótkich dystansach. Tarcza ryjowa jest naga, silnie unerwiona i dobrze umięśniona.

Budowa ciała:
Długość ciała 1 - 1,50 m.
Długość ogona 15-30 cm.
Wysokość w kłębie 1 m.
Waga samców 50-190 kg, samice 35-100 kg

Dziki to zwierzęta wszystkożerne. Żywią się m.in. żołędziami, orzeszkami buczynowymi. Są uznawane za utrapienie rolników. Dziki zjadają też padlinę, gryzonie oraz larwy i poczwarki owadów, w tym wielu szkodników lasu.

Dzik jest zwierzęciem stadnym żyjącym w grupach zwanymi watahami. W skład stada rodzinnego wchodzi stara samica - locha, która przewodniczy warchlakom i młodym lochom. Samce żyją poza grupą. Żerowanie rozpoczynają w porze wieczornej, kiedy to opuszczają lasy i wychodzą na pola. Za dnia przebywają w legowiskach lub w błocie. W sytuacjach zagrożenia stają się agresywne. Watahy przebywające na wspólnych żerowiskach tworzą zgrupowanie liczące do 100 osobników. Dziki w dzień odpoczywają a wieczorem osobniki wyruszają na żer.

Okres godowy rozpoczyna się w listopadzie i trwa do stycznia. U dzików wyraźnie zaznaczony dymorfizm płciowy. Odyniec  jest znacznie większy od lochy. Ciąża trwa 16-20 tygodni. Po ciąży, w legowisku ułożonym przez lochę z roślinności leśnej, na świat przychodzi do 12 osobników w jednym miocie. Warchlaki rodzą się z otwartymi oczami i przez pewien czas pozostają w barłogu. Karmienie piersią przez matkę trwa przez kolejne 3 miesiące ich życia. Po 10 miesiącach dziki wyglądają już jak osobniki dojrzałe.



Działy serwisu