Kret

Kret

Kret to mały ssak z rodzaju Talpa z rodziny kretowatych. Zaliczany jest do rzędu owadożernych, zwyczajowo nazywany kretem. Występuje w Polsce gdzie jest objęty ochroną.  Zamieszkuje łąki i pola. Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy, obok którego znajduje się "spiżarnia", w której gromadzi żywe, unieruchomione dżdżownice. Największe kopce pojawiają się na glebach bagiennych. Na powierzchni ziemi porusza się niezdarnie. Krety żyją samotnie.

Kret posiada silne, łopatowate łapy z mocnymi zagiętymi do tyłu pazurami. Masa ciała do 120 g, długość ciała do 17-20 cm. Czuły słuch oraz włosy czuciowe na pysku i ogonie, pysk jest ryjkowatego kształtu i posiada 44 zęby, oczy uwstecznione, uszy cofnięte na tył czaszki, nie posiadają małżowin zewnętrznych, są zaopatrzone jedynie w fałd skórny i w specjalne włosy zamykające otwory słuchowe. Sierść czarna, charakteryzująca się wyjątkową gęstością włosów dwojakiego rodzaju: puchowych i pokrywowych.

Odżywianie: dżdżownice, larwy owadów, drobnymi kręgowcami.

Rozmnażanie: Samica rodzi 2-7 nagich młodych po ciąży trwającej ok. 28 dni (zwykle raz w roku, późną wiosną). Nie zapada w sen zimowy, jest zwierzęciem bardzo ruchliwym i aktywnym, żyje ok. 2-4 lat, dojrzałość płciową osiąga po 1 roku życia. Krety żyją samotnie (z wyjątkiem rui przypadającej wiosną), przy spotkaniu są wobec siebie bardzo agresywne. Kret jest aktywny przez ok. 4 godz., po czym mocno śpi przez ok. 3 godz.



Działy serwisu