Lis rudy

Lis rudy

Lis rudy  ssak z rodziny psowatych. Należy do ssaków łożyskowych z rzędu drapieżnych. Występuje na terenie Polski. Poza Polską występuje w Azji, w Europie, Ameryce Północnej i północnej Afryce. Lis zajmuje ważne miejsce w kulturze Europy. Nie jest zagrożony wyginięciem. Żyje w tundrze, lasach liściastych i iglastych, na pustyniach, w górach jak i na obrzeżach miast.

Lisy cechy charakterystyczne: Kończyny krótkie, lecz wytrzymałe, u niektórych podgatunków bardzo cienkie. Ubarwienie rudo-brązowe, spód jaśniejszy. Długi, puszysty ogon. Długi nos, uszy sterczące. Długość z ogonem do 150 cm. Długość ogona do 60 cm. Waga do 10 kg. Wysokość w kłębie do 50 cm.

Odżywianie: Małe ssaki, ptaki, ptactwo domowe, padlina, bezkręgowce, rośliny leśne, orzechy.

Tryb życia: Zwierzęta stadne, trzymają się hierarchii w stadzie. Aktywne po zmroku i w nocy. Dominuje samica, a także samiec, posiadają kilka podrzędnych samic, należących do młodszych pokoleń. Podporządkowane samice pomagają najstarszej w opiece nad najmłodszymi osobnikami. Czasem obserwuje się rodziny lisie zorganizowane haremowo.  Lisy podchodzą pod siedliska ludzi w celu poszukiwania pożywienia wśród odpadów lub ptactwa domowego. W biegu może osiągać szybkość 40 km/h.

Rozmnażanie: Dojrzałość płciową osiągają lisy pod koniec 1 roku życia. Ciążą trwa przez okres ok. 50-55 dni. W jednym miocie na świat przychodzi 1-10 szczeniąt. Młode ssą do 8 tygodnia, samodzielność osiągają po 3-5 miesiącach.

Zagrożenia: Lisy mogą być niebezpieczne z powodu możliwości roznoszenia wścieklizny, którą mogą zarażać inne zwierzęta oraz ludzi.



Działy serwisu