Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) to ssak z rodziny niedźwiedziowatych, należący do rzędu drapieżnych. Występuje w Polsce. Niedźwiedź brunatny w Polsce jest pod ochroną. Poza Polską występuje w Eurazji, Ameryce Północnej. Występuje w lasach górskich, trudno dostępnych dla człowieka. Niedźwiedź brunatny jest zagrożony wyginięciem, zwłaszcza na obszarach południowej i południowo-zachodniej Azji, Tybetu i Kaszmiru.

Osiąga od 1,5 do 3 m długości, do 1,25 m wysokości i od 130-700 kg masy ciała. Ubarwienie niedźwiedzi zależy od miejsc występowania - od czarnego, poprzez rudawy do   jasnobrązowego. Cechą charakterystyczną w budowie ciała jest wałek tłuszczowy umiejscowiony na karku. Kończyny niedźwiedzia zakończone są długimi, ostrymi, zaokrąglonymi pazurami.

Cechy charakterystyczne
Wysokość       90-140 cm
Długość          170-280 cm samiec
                         150-210 cm samica

Długość ogona              8-16 cm
Waga              250-500 kg samiec
                        180-300 kg samica

Żyje samotnie, tylko w okresie godowym w parach. Wędruje w pojedynkę w okresie od wiosny do jesieni, a następnie zapadają w zimowy sen w norach wykapanych przez siebie w ziemi lub w jaskiniach, w czasie którego spalają zgromadzony tłuszcz. W tym okresie wszystkie procesy życiowe zostają spowolnione wraz ze spadkiem temperatury ciała do 4 st.c. Niedźwiedź brunatny żyje średnio do 35 lat. Na człowieka napada tylko drażniony lub zachęcony. Głodne niedźwiedzie mogą atakować także bydło hodowlane. Samica z młodymi bywa szczególnie niebezpieczna. W polowaniach na większe zdobycze wykorzystują swoją masę oraz długie, ostre pazury u łap przednich.

Niedźwiedź jest wszystkożerny, je nasiona, grzyby, owoce, ślimaki i dżdżownice, jaja ptaków, ale także ssaki, łososie, padlina.

W okresie godów niedźwiedzie parują się i jest to jedyny okres , kiedy porzucają samotny tryb życia. Ciąża trwa 6-9 miesięcy. W gawrze przychodzą na świat dwa młode osobniki. Pierwsze tygodnie po narodzinach młode spędzają wtulone w nogi matki tak, że nawet nie dotykają podłoża. Młode niedźwiadki pozostają pod opieką matki przez półtora roku. Po 2-3 latach odchodzą od matki w poszukiwaniu własnego obszaru terytorium.




Działy serwisu