Ryś

Ryś

Ryś, ryś eurazjatycki (Lynx lynx) to ssak drapieżny należący do rodziny kotowatych. Występuje w Europie i Azji. Rysie są jedynymi dziko żyjącym występującym w Polsce przedstawicielem kotowatych. Na terenie Polski wyróżnia się dwie populacje rysi, pierwsza to nizinna a druga to karpacka. Rysie zamieszkują duże, zwarte kompleksy leśne ze starymi drzewostanami o gęstym podszyciu. Zagrożeniem dla niego jest człowiek i jego działalność.
 
Ma okrągłą głowę, krępe ciało oraz długie silne łapy. Ubarwienie sierści na grzbiecie ciemnożółto-rude, posiada plamy w kolorze brunatnym, boki głowy i brzuch białe. Uszy sterczące, zakończone przedłużeniem sierści w kolorze czarnym. Głowa przypomina wyglądem koty domowe. Ryś ma dobrze rozwinięte zmysły wzroku i słuchu.

Cechy charakterystyczne
Długość bez ogona   70 - 130 cm
Długość ogona           15 - 40 cm
Wysokość w kłębie    50 - 75 cm
Masa                  15 - 38 kg

Rysie nie są zwierzętami stadnymi. Poza okresem godowym prowadzą samotniczy i nocny tryb życia. Mają swoje terytoria, które w przypadku samców są większe. Sprawnie wspinają się po drzewach, dobrze skaczą. Rewiry samców są większe niż rewiry samic.

Pożywienie mięsne, głównie gryzonie, ptaki, sarny, młode jelenie i dziki. Zdarza się u rysi w okresach głodu spożywanie padliny. Ryś atakuje z małej odległości, unika dłuższych pościgów.

Ciąża trwa przez okres 67-74 dni, po czym na świat przychodzi od 1-6 młodych osobników, każdy o masie ok. 300 g. Są ślepe przez ok, jeden miesiąc . Samodzielność osiągają przed upływem 1 roku życia. Młode spożywają mleko matki do 6 miesiąca życia, po kliku kolejnych miesiącach, przed upływem roku osiągają samodzielność. Dojrzewanie płciowe osiągane jest przez samice już od 9 miesiąca życia do 1,5 roku, u samców dopiero po 1.5 roku do 2 lat.



Działy serwisu