Sarna

Sarna

Sarna (Capreolus capreolus) to gatunek parzystokopytnego ssaka z rodziny jeleniowatych. Sarna to jedno z ważniejszych zwierząt łownych Europy. Występuje w Polsce.  Poza Polską Sarna występuje w Europie i Azji Mniejszej. W Polsce sarna jest gatunkiem pospolitym w całym kraju. Żyje głównie w lasach liściastych, mieszanych, w miejscach gdzie występuje duża ilość zarośli, spotykana także na terenach łąkowych i uprawowych. Sarny poławiane są dla mięsa i skór.

Sarna jest zwierzęciem średniej wielkości . Ubarwienie sierści jest zależne od pory roku, w lecie jest czerwono-brązowe, jesienią i zimą siwo-brązowe. Ciało smukłe, kończyny długie i wąskie, zakończone racicami. Samce posiadają poroże o długości do 30 cm, zrzucane na zimę.
 
Cechy charakterystyczne:
Długość ciała                95-140 cm
Wysokość w kłębie      60-90 cm
Długość ogona             1-2 cm
Masa ciała                     15-35 kg
Długość życia                5- 12 lat

Sarny prowadzą stadny tryb życia, poruszają się w grupach od kilku do kilkudziesięciu osobników. Największą aktywność wykazują we wczesnych godzinach rannych. Wykazują agresję związaną z obroną swojego terytorium. Mogą żerować w nocy. Samce wykazują zachowania terytorialne. Sarny są narażone na ataki drapieżników.

Sarna
jest gatunkiem roślinożernym, spożywającym głownie trawy, liście, owoce leśne, grzyby.

Rozmnażanie: Ciąża trwa ok. 10 miesięcy przy zapłodnieniu w rui letniej (występuje ciąża przedłużona) i 4,5 miesiąca przy zapłodnieniu w zimowej. Małe osobniki rodzą się w ilości 1-3. Pozostają w ukryciu, gdzie odwiedza je matka w celu karmienia.

Rozwój: Po kliku, kilkunastu dniach młode dołączają do stada. Po dwóch tygodniach życia żywią się roślinami. Pozostają pod opieką matki przez okres roku. Po dwóch latach osiągają dojrzałość płciową.




Działy serwisu