真br

真br

真br (Bison bonasus) to gatunek ssaka 這篡skowego z rodziny kr皻orogich z rodzaju Bison, nale膨cy do parzystokopytnych. 砰je w Polsce na terenie Puszczy Bia這wieskiej, Puszczy Boreckiej, Puszczy Piskiej, Puszczy Knyszy雟kiej, Nadle郾ictwa Wa販z, Nadle郾ictwa Kobiór oraz w Bieszczadach. Poza polsk zamieszkuje Kraje Europy Wschodniej takie jak Litwa, Ukraina, Bia這ru, Rosja. 砰je na terenach lasów mieszanych oraz terenach podmok造ch. W Polsce 簑bry s pod 軼is陰 ochron okre郵on ustaw o ochronie przyrody z 1991r. oraz Rozporz康zeniem Ministra 字odowiska z 2001 r w sprawie okre郵enia listy gatunków zwierz徠 rodzimych dziko wyst瘼uj帷ych obj皻ych ochron gatunkow 軼is陰 i cz窷ciow.

真br jest z budowy podobny do pó軟ocnoameryka雟kiego bizona. Posiada masywn, du膨, rozbudowan klatk piersiow, tali w御k. Wra瞠nie du瞠go k喚bu pot璕uje porastaj帷a w tym miejscu g瘰ta i d逝ga sier嗆 o kolorze brunatnym, w lecie ja郾iejsza. G這wa jest du瘸 z rogami zaokr庵lonymi do 鈔odka, czo這 szerokie, du瞠 podgardle. Przód tu這wia wygl康a na bardzo pot篹ny na skutek silnie rozwini皻ego k喚bu.

Cechy charakterystyczne
Wysoko嗆 w k喚bie     170-200 cm samce
                                       160-190 cm samice
Waga                             500-1000 kg samce
                                       350-600 kg samice

真bry Powadz stadny tryb 篡cia, stada z這穎ne s z kilku lub kilkunastu sztuk, w tym jednego doros貫go byka. S aktywne w dzie.

Pokarmem 簑bra s ro郵iny, gównie trawy, li軼ie krzewów i drzew oraz kora, 穎喚dzie, zio豉, zim 簑bry dokarmiane s sianem. W ci庵u doby spo篡waj do 60 kg paszy. 疾rowanie zajmuje im 50-80% czasu od wschodu do zachodu S這鎍a.

Rozmna瘸nie: W czasie rui tworz du瞠 stada do 40 sztuk. Ci捫a trwa przez okres 265 dni, m這de 簑bry po przyj軼iu na 鈍iat wa膨 do 35 kg i s pod opiek matki przez 2 lata 篡cia. Dojrza這嗆 fizyczn 簑bry uzyskuj stosunkowo pó幡o, bo w wieku 8-9 lat.



Dzia造 serwisu